Боннар. А. Грецька цивілізація. Глава III. Драма «Вакханки»

Боннар. А.: Грецька цивілізація

Глава III. Драма "Вакханки". ВАКХАНКИ"

"Джерело: a)"Вакханки" — дуже дивна, воно приводить нас у замішання. Принаймні вона досить виразно підводить нас до тої таємниці, що мучила нашого поета протягом всього його життя й намагаючись проникнути в яку він давав самі суперечливі відповіді — про таємницю бога, його існуванні, його справедливості й несправедливості, його ролі в мировоздании й у житті людей. Таємниця бога, потреба в богу терзали Еврипида на всьому його життєвому шляху. Він те вірив у бога, те богохульствовал. У своїх "Вакханках", вивівши на сцену діючих осіб, сміло наступаючих на сили, що мучили його, Еврипид нарешті розв'язує ці сили,— це й перетворило його в трагедійного поета

"Вакханки" — це ключ до трагедійного поета Еврипиду. Інтерпретації цієї драми прямо протилежне: те це свідчення звертання Еврипида до бога, те це сама явна відмова від бога,— так говорять про "Вакханок". Я ще повернуся до цьому, але, щоб краще розібратися у всім, я хочу спочатку проаналізувати цю чудову поему

"Джерело: a) возвестить свою божественність фиванцам, які його не визнають

"Джерело: a)— Фивах.

"Джерело: a)

"Джерело: a)— молодий фиванский цар, що у дионисийском куксі бачить лише обман і анархію. Дионис хоче довести Пенфею, що він, Дионис,— бог. Щоб здійснити свій намір, Дионис приймає зовнішність і внушающую довіру й у той же час хвилюючу, вона приймає вигляд одного зі своїх жерців — молодого лидийца із солодким голосом і ніжною особою. Під такою маскою він намагається спокусити царя Пенфея. Якщо Пенфей устоїть проти його спокус, Дионис уб'є його. Таке побудова трагічного конфлікту

"Джерело: a) який веде до Дионису, веде від штучності міст, цей шлях в'ється в гори, ближче до чарівництва дерев і тварин. Одягнений у шкіру оленя, сп'янений звуками музики, людина вступає в мир природи. Він кружляється в танці, і земля танцює разом з ним. Він приходить в екстаз, падає на землю в спогляданні бога, якого він призиває. Приведемо уривок однієї з пісень:

ПРО, як ти щасливий, смертний,

Якщо у світі з богами

Таїнства їх пізнаєш ти,

Якщо, на височінях радіючи,

Вакха захватів чистих

Душу виконаєш боязку...

ПРО, як мені любо в галявинах,

Коли я в шаленому бігу,

Від легкої дружини відставши,

У знемозі на землю впаду,

Священної небридой одягнена

Прагнучи до фригийским гір,

Я хижака жадала їжі:

За свіжою цапиною кров'ю

Ганялася по схилах пагорба

Але чу! Пролунало: "Про Вакх, евое!"

Млеком струменіє земля, і вином, і нектаром бджолиним,

Смол запашних димом куриться

Прянет тоді Дионис...

І от уже носиться вихром:

Він ніжні кучері

По вітрі розпустить

От смолоскип палаючий у горах замигтів

На тирсі священному

І з вакхической піснею злилися

Закличні кличі

(Еврипид, Драми, т. 1, М., 1916, "Вакханки", переклад И. Ф. Анненского, с. 222—224)

"Джерело: a)— віщун Тиресий і Кадм, засновник Фив. З тих пор як подих бога віє над містом, серця обох старих б'ються швидше. Вони взяли священний жезл, вони йдуть у гори славити бога. Їхні старі ноги зроблять і це чудо: вони будуть танцювати на честь бога... Сцена торкає нас простотою віри двох старців; крім того, вона возвещает про могутність бога, здатного зробити те, що старість уже не буде більше старістю. Але, однак, ми ще не завойовані. Небагато спокушені. Нездатні. Наш мир розумової мудрості починає коливатися

И раптом — цар Пенфей. Це трагічний герой п'єси. Ми знаємо, що йому загрожує лихо! Він нас залучає. Він подобається нам також своєю прямотою, своєю відвертістю, своєю мужністю. Він цар, він відповідає за порядок у місті. Ми визнаємо розумним його бажання зробити протидію пошесті, що поширилася в результаті двозначних натяків лидийца. Звичайно, ми знаємо, що він помиляється, розглядаючи шаленства нового культу як грубий розгул, убраний у форму екстазу. Але він щирий. Однак чи досить щирості для того, щоб умилостивити богів?

Видовище двох старців, яких він уважає божевільними, валить Пенфея в сильний гнів. Його обурення, його погано обґрунтовані обвинувачення, спрямовані проти культу, якого він не знає, говорять про поспішність суджень, що навряд чи розумно для ревнителя релігії розумової. Коли Пенфей, що попередньо повелів кинути в темницю тих фиванских вакханок, яких вдається схопити, віддає наказ своїм воїнам затримати лжепророка, цього прекрасного лидийца, тобто самого бога, ми розуміємо, що він губить себе. Його доля здійснює. Потрібно чи захоплюватися ним? Чи варто шкодувати про нього?

"Джерело: a)— подавець радості. З ним немає більше страждань, з ним — веселощі й насолода, Музи й Амури. Горі тому, хто крім нього вважає себе мудрим. Людська мудрість не що інше, як гординя й божевілля. Людина знаходить для себе заспокоєння тільки в самій нехитрій вірі. Горі мудрим і розумним. Цей радісний хор, настільки язичеський у своєму прославлянні страсті, дивним образом співає слова, співзвучні євангельським. Здається, що чуєш "Господь приховав від мудрим і розумних", а також "Блаженні злиденні духом". Чудовий Еврипид! Його сприйнятливість до містичного випереджає століття

"Джерело: a) чудес. З кожним разом ці зіткнення віч-на-віч стають усе більше трагічними, незважаючи на те, що плин їхньої суперечки продовжує залишатися самим природним. Ця бесіда, увесь час що переривається й безперестану поновлювана,— свого роду зубчаста передача з уповільненим стопором. Поет перериває рух годинного механізму цієї бесіди лише для того, щоб підкреслити — те відволікаючим невеликим музичним відступом, те прекрасним співом, те разючими чудесними явищами,— як поступове божество утягує людину у своє коло

Пенфей не звернув великої уваги на перше чудо. У темниці ланцюга вакханок упали до їхніх ніг, засуви відкрилися самі собою — це дозволило бранкам бігти

Він тепер уважно ставиться до чужоземця, якого до нього приводять. Яка дивна краса! Як велика чарівна м'якість цієї особи! Цар запитує; відповіді юнака так само м'які, як і риси його особи. Але цар дратується, він загрожує; лидиец відповідає зі спокоєм, більше грізним, чим гнів. Пенфей на мінуту збентежений. Душу, більше сприйнятлива до святості божественного, угадала б у цьому достоїнстві, настільки спокійному, бога. Це безсмертна сцена, у якій пророк з'являється перед царем. Не дивно, що в одній з "Страстей Христових" візантійської епохи використані деякі з еврипидових реплік. Можна сказати, що Пенфей і Дионис — це Христос перед Пілатом

Пенфей. Потім у в'язницю тебе ми укладемо

Дионис. Раз захочу — сам бог звільнить

Пенфей. Ну, бога щось поруч не видать.

Дионис. Він тут, але нечестив ти — і не бачиш

Пенфей. Взяти зухвалого,— він образив царя!

Дионис. Залишіть! Видючий — говорю сліпим

Пенфей. В'яжіть же! Я цар, а він вплену.

Дионис. Ти сам не знаєш, що бажає серце

Ти сам не знаєш, що творить рука,

Ти сам не знаєш, що ти є й будеш

(Там же, с. 241—242)

"Джерело: a) чи заслуговує бог того, щоб одержати верх

Снову лунає спів хору... Музика хвилює, тривожить, поезія виливає в жагучих закликах. Віра вимагає появи полоненого бога... "Прийди... прийди... з'явися..." Вона затверджує його повернення: "Він прийде..."

Раптом бог відповідає. Чудо відбувається на наших очах. Із глибини своєї темниці бог говорить своїм служителькам: Про Вакх!

"Джерело: a)"Про господи, про господи!". Земля коливається, камені архиттрава розсипаються, Дионис розбив свої узи, він у палаці. Полум'я здіймає: бог з'явився. Вакханки хору падають до ніг свого пана й поклоняються йому

Цар присутній при цьому чуді, охоплений жахом і обуренням. Він знову зустрічається з лидийцем, що задовольняється лише тим, що на вибух його люті відповідає:

Я говорив тобі... мене розв'яжуть. (Там же, с. 249)

Страницы: 1 2 3 4

Нужно скачать сочиненение? Жми и сохраняй - » Боннар. А. Грецька цивілізація. Глава III. Драма «Вакханки». И в закладках появилось готовое сочинение.

Боннар. А. Грецька цивілізація. Глава III. Драма «Вакханки».





|